Tallrik
  
 Recept


Här är några av mina favoritrecept.


VARM SMÖRGÅSTÅRTA.
3 Portioner

1 pkt Hönökaka
1 pkt Bacon
1 Purjolök; liten
1 burk Champinjoner
1 1/2 dl Creme fraiche
2 Tomater
Salt
Peppar
Citronpeppar
Ost; riven


Sätt ugnen på 200°. Klipp baconskivorna i små bitar och finhacka purjon och champinjonerna. Blanda det med creme fraiche och smaksätt med salt och peppar. Fördela fyllningen på två brödskivor. Skiva tomaterna och lägg dem på det tredje brödet. Stapla till en tårta med tomaterna överst. Smaksätt med citronpeppar och strö över den rivna osten. För att tårtan ska bli sprödare, sätt den direkt på gallret i ugnen. Låt stå inne ca. 10 min. eller tills osten smält. Servera genast med en läcker grönsallad.


POTATISSALLAD.
4 Portioner

500 g Potatis; kokta, kalla
2 Äpple; gröna, syrliga
2 Ättiksgurka
2 dl Gräddfil
2 msk Senap
1 tsk Salt
1 krm Vitpeppar
1 1/2 msk Purjolök; strimlad
1 msk Kapris


Skala potatisen. Skär potatis, äpplen och gurkor i tärningar. Skär purjolöken i fina strimlor. Blanda samman gräddfil, senap och kryddor. Häll såsen över potatis, äpple och gurka och låt stå kallt 3-4 tim.


TEKAKOR.
32 St.

5 dl Havregryn
1 l Mjölk
1 1/2 dl Socker
2 tsk Salt
2 pkt Jäst
300 g Margarin
Vetemjöl

Koka upp mjölken. Häll mjölken över margarin och havregryn. Låt svalna till 37°, i med resten av ingredienserna. Baka ut direkt. Jäs efter utbaket. Grädda i 225-250°.


PITABRÖD.
8 St.

2 3/4 dl Vatten; ljummet
30 g Jäst
1 tsk Salt
3 dl Rågsikt
3 1/2 dl Vetemjöl

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt saltet och blanda i rågsikten. Arbeta in vetemjölet i degen och slå den blank och smidig. På grund av rågsikten blir den lite kletig. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 8 delar. Trilla en slät bulle av varje bit och låt dem jäsa övertäckta på varm och dragfri plats ca: 30 min. Kavla ut de jästa bullarna (utan att knåda dem först) till ovala kakor. Låt dem jäsa 30 min. Lägg kakorna på mjölad plåt med avigsidan upp. Grädda kakorna i 225° 7-10 min. De ska pösa upp och kännas lätta men nästan inta ha någon färg. Låt kallna under bakduk.


FELAFEL.
8 Pitor

2 dl Kikärter
Vatten
4 msk Vetemjöl
3 klyftor Vitlök
1 tsk Salt
1/2 tsk Kummin; stött
1 krm Kajennpeppar
1 tsk Koriander; malen
1 Ägg
2 msk Persilja; finhackad
Olja

Blöt ärterna över natten i saltat vatten (3 msk salt/liter vatten). Koka ärterna mjuka i nytt vatten. Låt rinna av. Mal ärterna på kvarn eller kör dem i mixer. Blanda massan med vetemjölet, den pressade vitlöken och övriga kryddor. Tillsätt ägget och persiljan. Forma till små bullar och koka dem bruna i olja (oljan ska vara ca: 180°, friteringstiden 3-4 min). Fördela bullarna i pitabröd varvvis med strimlad sallad, tomater, inlagda pepparfrukter och dressing.


CITRONBULLAR.
20 St

50 g Jäst
2 dl Mjölk
1/2 dl Socker
6 dl Vetemjöl
150 g Margarin
1/2 Citron; rivet skal

--------------------------FYLLNING-------------------------------
75 g Margarin
1/2 dl Socker
1/2 Citron; rivet skal

--------------------------PENSLING-------------------------------
Filmjölk

-------------------------GARNERING------------------------------
Margarin; smält
Socker

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt ungefär hälften av mjölet och arbeta ihop till en deg. Ställ bunken på dragfri plats och låt degen jäsa i 30 min. under duk. Arbeta sen in socker, margarin, citronskal och och sist resterande mjöl. Tag upp degen och arbeta den på mjölat bakbord. Kavla ut den och sporra eller skär 20 lika stora rutor. Rör ihop ingedienserna till fyllningen och fördela den på degbitarna. Nyp ihop degen runt fyllningen och lägg bullarna med skarven ner i pappersformar. Ställ formarna på plåt och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk. Pensla med filmjölk och grädda i 250° i omkring 8 min. Pensla dem med margarin och doppa i socker.


FLÄDERBLOMSSAFT.
2 Liter

30 Fläderblomsklasar
2 Citron
50 g Vinsyra
2 kg Strösocker
2 l Vatten

Skaka och skölj blomklasarna. Tvätta citronerna noga i ljummet vatten och skiva dem tunt. Varva blommor, citron, vinsyra och socker. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Låt det hela stå 4-5 dygn. Sila bort citron och blommor. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Tillslut dem och förvara saften på kall plats.


HÖNÖKAKOR.
8 St

12 dl Vetemjöl
3 dl Grahamsmjöl
50 g Jäst
125 g Margarin
5 dl Vatten
3 msk Socker
3/4 tsk Salt

Smula ner jästen i degbunken. Smält margarinet i en kastrull. Slå på vattnet och ljumma degspadet. Lös upp jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt, grahamsmjöl och största delen av vetemjölet. Arbeta till en blank och smidig deg och låt den jäsa till dubbel storlek. Baka sedan ut 8 halvcentimetertjocka, runda kakor. Nagga dem på båda sidor. Stapla sedan kakorna ovanpå varandra med bakduk emellan i två högar och låt dem jäsa. Nagga sedan kakorna på nytt och grädda dem på heta plåtar i 250° i ca: 3-5 min.


HAWAIIDRÖMMEN.
6 St

6 Thekaka
Smör
1 Salladshuvud
1 Paprika; röd
6 skivor Ananas
6 skivor Rökt skinka
1 bunta Persilja
1 1/2 dl Gräddfil
1/3 dl Bostongurka
1 1/2 msk Senap
3/4 krm Salt
3/4 krm Peppar; vit el. svart

Blanda ihop såsen: gräddfil, bostongurka, senap, salt och peppar. Dela thekakan mitt itu. Bred smör på underdelen. Lägg ett salladsblad ovanpå och däröver den ihoprörda såsen. Bred smör på överdelen och lägg den med smörsidan upp över såsen. Finhacka paprikan och fördela jämnt på överdelen. Lägg på en ananasring. Forma skinkskivan till en strut och placera spetsen i ananashålet. Garnera i "skinkstruten" med en kvist persilja.
Jättegod macka som ser härlig ut att servera.


STOCKHOLMSPIZZA
4 St

2 Tekakor; tunna
1 dl Vispgrädde
2 msk Tomatpure
1 Purjolök; liten
4 skivor Rökt skinka
1 msk Margarin
1/4 burk Champinjoner
Svartpeppar
4 skivor Ost; grovt riven

Klyv tekakorna. Vispa grädden och blanda med tomatpurén. Bred detta på tekakorna. Strimla purjolöken och skinkan och fräs tillsammans med champinjonerna. Fördela fräset på tekakorna. Mal över lite svartpeppar och lägg på den rivna osten. Grädda i 250° 5-10 min tills osten smält ner.


BANKABANKA-KAKA.
1 St

2 Ägg
2 dl Socker
1 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
1 msk Vaniljsocker
1 dl Margarin; smält

Rör ägg och socker. Blanda i resten av ingredienserna. Häll i smord och bröad form. Grädda i 150° 15 min. Ta ut kakan och banka den mot t.ex. diskbänken. Grädda ytterligare 10 - 13 min.
Kakan ska vara kladdig.
Serveras med vispgrädde.